Zdrowe jedzenie i napoje dla zdrowego stylu życia

przez Dietetyk
Odsłony: 687

Te osiem praktycznych wskazówek obejmuje podstawy zdrowego odżywiania i może pomóc w podejmowaniu zdrowszych wyborów. Kluczem do zdrowej diety jest: 1. Zjedz odpowiednią ilość kalorii, proporcjonalnie do zapotrzebowania tak, aby zrównoważyć energię zużywaną przez energię, której używasz. Jeśli jesz lub pijesz za dużo, przytyjesz. Jeśli jesz i pijesz za mało, stracisz wagę. 2. Jedz szeroką gamę produktów spożywczych, aby zapewnić sobie zbilansowaną dietę i aby twoje ciało otrzymywało wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Zaleca się, aby mężczyźni mieli około 2500 kalorii dziennie. Kobiety powinny mieć około 2000 kalorii dziennie. Większość dorosłych spożywa więcej kalorii niż potrzeba i powinna spożywać mniej kalorii.

Oprzyj posiłki na skrobiowych węglowodanach. Węglowodany skrobiowe powinny stanowić nieco ponad jedną trzecią spożywanych pokarmów. Należą do nich ziemniaki, chleb, ryż, makaron i płatki zbożowe. Wybierz odmiany pełnoziarniste (lub zjedz ziemniaki ze skórkami), zawierają więcej błonnika i mogą pomóc Ci poczuć się dłużej. 

Większość z nas powinna spożywać więcej produktów bogatych w skrobię: staraj się podawać co najmniej jedną potrawę bogatą w skrobię przy każdym głównym posiłku. Niektórzy uważają, że produkty skrobiowe są tuczące, ale gram na gram węglowodanów, które zawierają, dostarcza mniej niż połowę kalorii tłuszczu.

Miej oko na tłuszcze dodawane podczas gotowania lub serwowania tego rodzaju produktów spożywczych, ponieważ to właśnie zwiększa zawartość kalorii, na przykład olej na frytkach, masło na chlebie i kremowe sosy na makaronach. Zjedz dużo owoców i warzyw. Zaleca się spożywać co najmniej pięć porcji różnych owoców i warzyw dziennie. To łatwiejsze niż się wydaje.

Utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu jest naszym obowiązkiem, ponieważ w przeciwnym razie nie będziemy w stanie zachować mądrości, mocnego ciała i czystego umysłu. Woda otacza kwiat lotosu, ale nie zwilża jego płatków. Nie jedz niczego, co Twoja prababka nie rozpoznałaby jako jedzenie. W supermarkecie jest wiele produktów spożywczych, których przodkowie nie uznaliby za żywność ... trzymajcie się z daleka od nich!

Ogranicz tłuszcz nasycony i cukier. Wszyscy potrzebujemy tłuszczu w naszej diecie, ale ważne jest, aby zwracać uwagę na ilość i rodzaj spożywanego tłuszczu. Istnieją dwa główne rodzaje tłuszczu: nasycony i nienasycony. Zbyt dużo tłuszczów nasyconych może zwiększyć ilość cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Przeciętny człowiek nie powinien mieć więcej niż 30 g nasyconego tłuszczu dziennie. Przeciętna kobieta powinna mieć nie więcej niż 20 g tłuszczów nasyconych.

 

Skomentuj

Komentarze

  • Brak komentarzy