JEDZENIE MA ZNACZENIE

przez Dietetyk
Odsłony: 855

Artykuł zawiera praktyczne wskazówki obejmujące podstawy zdrowego odżywiania mogące pomóc w podejmowaniu zdrowszych wyborów.

Większość z nas powinna spożywać więcej produktów bogatych w skrobię. Staraj się podawać co najmniej jedną potrawę bogatą w skrobię przy każdym głównym posiłku. Niektórzy uważają, że produkty skrobiowe są tuczące, ale gram na gram węglowodanów, które zawierają, dostarcza mniej niż połowę kalorii tłuszczu. Miej oko na tłuszcze dodawane podczas gotowania lub serwowania tego rodzaju produktów spożywczych, ponieważ to właśnie zwiększa zawartość kalorii, na przykład olej na frytkach, masło na chlebie i kremowe sosy na makaronach. Jedz dużo owoców i warzyw. Zaleca się spożywać co najmniej pięć porcji różnych owoców i warzyw dziennie. Bez obaw, to łatwiejsze niż się wydaje.

Utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu jest Naszym obowiązkiem, ponieważ w przeciwnym razie nie będziemy w stanie zachować mocnego ciała i czystego umysłu.

Ogranicz tłuszcz nasycony i cukier. Wszyscy potrzebujemy tłuszczu w naszej diecie, ale ważne jest to, aby zwracać uwagę na ilość i rodzaj spożywanego tłuszczu. Istnieją dwa główne rodzaje tłuszczu: nasycony i nienasycony. Zbyt dużo tłuszczów nasyconych może zwiększyć ilość cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Przeciętny mężczyzna nie powinien spożywać więcej niż 30 g nasyconego tłuszczu dziennie. Przeciętnej kobiecie wystarczy nie więcej niż 20 g tłuszczów nasyconych.

Kluczem do zdrowej diety jest:

  1. Zjedz odpowiednią ilość kalorii, dopasowaną do swojej aktywności w taki sposób, aby zrównoważyć energię dostarczaną do energii zużywanej przez Twój organizm podczas codziennego funkcjonowania. Reguła jest prosta. Jeśli jesz lub pijesz za dużo, przytyjesz. Jeśli jesz i pijesz za mało, stracisz wagę.
  2. Jedz szeroką gamę produktów spożywczych, aby zapewnić sobie zbilansowaną dietę i aby Twoje ciało otrzymywało wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Zaleca się, aby mężczyźni spożywali około 2500 kalorii zaś kobiety powinny spożywać około 2000 kalorii dziennie. Większość dorosłych spożywa o wiele więcej kalorii niż potrzeba i powinna się poważnie zastanowić nad ograniczeniem w dostarczaniu zbędnych kalorii.
  3. Oprzyj posiłki na skrobiowych węglowodanach. Węglowodany skrobiowe powinny stanowić nieco ponad jedną trzecią spożywanych pokarmów. Należą do nich ziemniaki, chleb, ryż, makaron i płatki zbożowe. Wybierz odmiany pełnoziarniste (lub zjedz ziemniaki ze skórkami), jeśli możesz - zawierają więcej błonnika i mogą pomóc Ci poczuć się dłużej sytym.

Obecnie wiele czynników wpływa na nasze samopoczucie, jednym z takich czynników jest np. stres i tu przeważnie zapanowanie jest niemożliwe, to przy odrobinie woli możemy jeść zdrowo.

 

Skomentuj

Komentarze

  • Brak komentarzy